Trăsături caracterisitce ale limbajului


În cele ce urmează vom discuta trăsăturile fundamentale ale limbajului formulate explicit (Hockett apud J. Lyons, 1977) şi/sau implicit (supra F. de Saussure).
i) Arbitrarul în opoziţie cu iconicitatea (cf. infra semnele iconice);
ii) Dualitatea (ceea ce Hockett numeşte dualitate este cunoscut în lingvistica franceză sub numele de dubla articulare a limbajului - André Martinet - Eléments de linguistique générale, Paris, A. Colin, 1960). Limbile naturale sunt articulate, adică structurate de două ori: prima articulare este cea care decupează enunţul lingvistic în unităţi minimale dotate cu sens: “Pămîntul este rotund” se poate analiza în: “pămîntul”, “este”, rotund”; forma vocală a unităţilor din prima articulare este analizabilă în unităţi lipsite de sens numite foneme (“este” conţine patru foneme). Cu cîteva zeci de unităţi ale celei de-a doua articulări şi cu cîteva mii din prima se pot construi o infinitate de mesaje.
Dubla articulare este proprietatea cea mai misterioasă a limbajului: este de reţinut inepuizabila sa bogăţie combinatorică în raport cu celelalte sisteme semiotice.
Trebuie stabilit dacă celelalte sisteme de comunicare dispun sau nu de dubla articulare (codul rutier, nomenclatura chimică sau matematică sunt sisteme de semne ce nu cunosc decît prima articulare în unităţi semnificante; pentru strigătele unor animale par să existe unităţi asemănătoare fonemelor, dar mesajul este nedecompozabil în unităţi semnificante - cf şi G. Mounin, 1970: 106).
iii) Productivitatea este reprezentată de capacitatea locuitorilor nativi ai unei limbi de a înţelege şi a produce un număr infinit de enunţuri în limba respectivă; această importantă proprietate a fost evidenţiată de Chomsky (1957, 1965) legat de caracterul înnăscut al “facultăţii de limbaj” şi problema achiziţiei limbajului la copii;
iv) Linearitatea priveşte producerea şi perceperea fluxului vorbirii pe axa timpului. Continuînd distincţia lui Lessing din Laocoon între poem ca acţiune progresivă ale cărei părţi se petrec succesiv pe axa timpului şi tablou ca acţiune permanentă ale cărei părţi se desfăşoară simultan în spaţiu, Saussure a opus limba naturală sistemelor de comunicare vizuală care oferă “complicări simultane pe mai multe dimensiuni” (CLG: 103). Pornind de la linearitate, lingvistul genevez afirmă caracterul discret al limbajului (în opoziţie cu continuu), rezultat al caracterului diferenţial, mutual opozabil al semnelor lingvistice.

0 comments: